ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ   


πληρης διαλεξη | 1989 | τομος: Οι ομιλιες στην Ελλαδα

https://isotis.files.wordpress.com/2016/02/castoriadis_democr_89.pdf

_____________________

«…Η αντιπροσωπευση ειναι πολιτικη αυτοαποξενωση του πολιτικου σωματος. Ειναι ‘‘παρε Αγα μου το σχοινι να με κρεμασεις’’. Η μονη δυνατη μορφη δημοκρατιας ειναι η αμεση δημοκρατια. Δηλαδη η δημοκρατια οπου οι ανθρωποι αποφασιζουν μονοι τους και οχι μεσω αμετακλητων εκπροσωπων.
(…)
ο,τι αφορα λοιπον τις βασικες κυβερνητικες αποφασεις πρεπει να ανηκει στο συνολο της κοινωνιας. Το συνολο των πολιτων πρεπει ολοι, οχι απλως τυπικα να εχουν το δικαιωμα να συμμετασχουν σ’ αυτο, αλλα να ειναι παιδευμενοι σαν ατομα απ’ ολες τις αποψεις, κατα τροπο ωστε να μπορουνε να συμμετεχουν.
(…)
Η γενικη συνελευση ολων των ενδιαφερομενων εκλεγει εκπροσωπους, οι οποιοι ομως εκπροσωποι ειναι συνεχως ανακλητοι, οχι απλως υπευθυνοι. Ειναι συνεπως υπευθυνοι, αλλα ειναι και συνεχως ανακλητοι, ειναι υποχρεωμενοι να δωσουν λογο γι’ αυτα τα οποια εκαναν στους εκλογεις τους.
(…)
Μια πολιτεια ειναι ενα συνολο πολιτων που κυβερνουν οι ιδιοι τον εαυτο τους. Συνεπως εαν δεν ειμαστε αυτονομοι, αυτοδικοι και αυτοτελεις, δεν μπορουμε να ζουμε σε δημοκρατια, ουτε να λεμε οτι ζουμε σε δημοκρατια.
(…)
Δεν ειναι δυνατον ποτε να σκεφτουμε οτι ατομα τα οποια τα θελουμε ως ελευθερους πολιτες, μπορει να ειναι ελευθεροι πολιτες στην πολιτικη ζωη και να ειναι σκλαβοι κατ’ ουσιαν, μεσα στην οικονομικη παραγωγικη τους ζωη.
(…)
Η αυτοδιοικηση των παραγωγικων μοναδων απο τους παραγωγους ειναι και απαραιτητη προϋποθεση για μια πραγματικα αυτονομημενη κοινωνια, και σχολειο δημοκρατικο.
(…)
Τα κυριαρχα στρωματα τα οποια μπορει και πρεπει να αντιμετωπισει ενα δημοκρατικο κινημα, δεν ειναι μονο η οικονομικη ολιγαρχια. Ειναι και η πολιτικη ολιγαρχια και η πολιτικη γραφειοκρατια…»
https://isotis.files.wordpress.com/2016/02/castoriadis_democr_89.pdf

https://keimena11.wordpress.com
Advertisements